tisdag 12 november 2013

Honung är Bättre än Socker

Honung är Bättre än Socker

 100 g av;  Kcal Protein Vatten Riboflavin Vitamin C Järn Zink
Socker 405  0 0 0 0 0 0
Honung 332 0,3 g 18 g 0,04 mg 2mg 0,5 mg 0,60 mg
 
Lite mer detaljerat längst ner på sidan.

Ja, detta kan vara lite hårdsmält information, men, så är det att vanligt vitt socker innehåller ingenting, ja kalorier, mer kalorier än honung.

Läs den andra raden om vad honung innehåller - är det inte fantastiskt. Gissa varför det är en sjävklarhet att jag är yrkesbiodlare och har gått igenom kursen som yrkesbiodlare: Yrkeshögskolan för biodling

Jämförelse i volym

En tesked honung väger ca 8 g,  vilket ger 25 kcal, 0,04 mg järn och 0,048 mg zink ( jämför med RDI 15 mg järn för fertil kvinna och 7-9 mg zink).

En tesked socker väger ca 5 g, vilket ger 20 kcal och ingen näring.  Socker ger mer energi per 100 g men honung ger mer energi per tesked, volym.

Vad är bäst?

Socker innehåller absolut ingen näring

Honung innehåller väldigt bra mängder. Det finns inget näringsmässigt argument för att ha honung i dryck eller exempelvis yoghurt eftersom näringen som finns i honungen ganska liten, men innehåller annat är bra.
Brun farin innehåller en del järn och mineraler och kan vara ett alternativ OM du väljer att ha ngt sött i ditt kaffe eller te. MEN socker ska aldrig ätas med argument att det är nyttigt.
En del av oss tenderar nämligen att äta mer då vi anser att det vi äter är nyttigt. Nackdelarna överväger fördelarna. Sammanfattningsvis, använd det du gillar och använd gärna argumentet att honung är nyttigt.

KLICKA ! på bilden - endast HONUNG ger oss denna mästerliga ordbok av kroppsförstärkande ämnen mm.  
SKRIV UT! och sätt upp den på kylskåpsdörren!

Varför står det på honungsburkarna att man inte ska ge honung till barn under 1 år?


Denna text står normal inte på honungsburkarna och är inget krav.

Honung kan innehålla sporer av bakterien Clostridium botulinum.

En bakterie som finns i jorden --- hmmm säger jag! Denna bakterie är till för att vara med att bryta ner, djur, insekter och liknande som dör i naturen och har alltid varit så.

Tänk sedan vidare, barn är ute in naturen, leker med jord, i hemmet, förskolan, sommarstugan. Mer behöver inte sägas. Va vet du om detta.

Vi yrkesbiodlare vet mycket väl att vara extremt noga med att ha säker och god honung och skyddar vår produkt, honung, från bikupan till honungsburken mycket noga.

Finns det tillräckligt med exempel på att något barn har blivit dålig av just detta ? Jag har inte funnit i skrivandet stund exempel detta. Jag själva, har ätit honung innan jag kunde gå.

Om:
Socker
Undvik sötade livsmedel så långt det går. Socker ger bara tomma kalorier – inga vitaminer och mineraler. Det finns mycket socker itill exempel smaksatt yoghurt och fil, kex och kakor, nyponsoppa och krämer, sylt och marmelad och förstås godis och glass.
Söta drycker som saft, fruktdryck och läsk innehåller också mycket socker. Ge inte sådana drycker utan vänj i stället barnet vid att dricka vatten.

Om:
Honung
Åter klicka på bilden ovan och se vad honung innehåller. Denna visades först i Schweiz och det blev tyst. Nu visar jag och flera biodlare denna bild och igen tyst. Hmm, gråtfärdig och bekymrad. Honung åsamkar inte plaque tex, visste du det. Eller honung upptas direkt av kroppen, Visste du det. Diabetiker frågar mig ibland, "jag har hört att honung kan ätas av oss diabetiker, stämmer det?" jag måste då säga, "tyvärr kan ni inte njuta av tex en fantastisk god hösthonung eller den goa ängshonungen som kommer från ekologisk mark som ge nektar till mina bin, ät inte honung om du är diabetiker", Tradit, men så är det.
Ge inte honung till barn under ett år. Den kan innehålla sporer somi sällsynta fall kan utvecklas till bakterier i tarmen och där producera ett farligt gift, botulin. Jag känner att jag vill ge er en annan vinkling också, eftersom det är inte mer än rätt.
Jag säger "trams - och visa mig ett enda exempel då barn varit sjuka eller påverkade. Vad gör att vi har dessa allvetare som aldrig pratar med oss som kan biodling och honung. Vi är såklart mycket tacksamma för alla dessa honungsälskare vi har i Anders Bigårdar med biskolan."
Läs mer: Kostråd - Spädbarn (Livsmedelsverket) eller Risker-med-mat Bakterier-virus-och-parasiter Clostridium-botulinum

Honung är både nyttigt och gott.
Du kan ha den till att:

• Bre på mackan
• Ta i ditt te
• Lägga på gröten
• Lindra förkylning och hosta
• Läka småsår
• Baka bröd odyl
• Laga mat och grilla
• Njuta skedvis
• Ge bort i present

Honungens volym/vikt

1 dl honung = 140 g
1 msk honung = 20 g
1 tsk honung = 7 g
100 g honung = 0,7 dl

Ersätt socker med honung

1 dl socker = 1/2 dl honung

Binas viktigaste uppgift är att pollinera växter.

Honungen är en biprodukt i dubbel bemärkelse eftersom det är brist på pollinerande insekter i den svenska naturen.
Pollineringen ger mer blommor och kan bidra till att utrotningshotade växter lever vidare. Den ger även större skördar av frukt och bär. Inte bara i biodlarens trädgård utan också hos grannarna och i den omgivande naturen. Vid biodlarens utbigårdar gynnas också bigårdarnas grannar och naturens olika biotoper. 
Utbigårad kan som i mitt fall vara från Malmö till Kivik, och nu 18 bigårdar med flera bisamhällen i varje bigård, jag har sett att naturen förändras och blir piggare.
Tack vare att bidrottningen övervintrar med tusentals bin i kupan kommer de igång med effektiv pollinering tidigt på våren.
Pollineringen som bina bidrar till i Sverige beräknas vara värd flera hundra miljoner kronor.
Pollineringsuppdrag - Intresseanmälan Med Kalkylexempel  

Med ett par bikupor vid ett rapsfält kan bonden öka skörden med mellan 5 och 15 procent.

http://andersbigardar.se/contacts/
Klicka på Biet och Surra med Anders
Hälsningar
Anders Jacobsson
Yrkesbiodlare med dokumenterad 2-årig specialutbildning Yrkeshögskola


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar