torsdag 19 september 2013

RobotBin - Forskare gör bisvärm full av robotar

Små robotinsekter kan snart bli en vanligare syn. Nu får forskare vid Harvard ett anslag på drygt 70 miljoner kronor för att forska fram robotbin.

Robotbina
Robotic Bees Take Flight
Foto: Harvard University - 20 okt 2009
Forskare vid Harvarduniversitet ska nu utveckla en helt robotiserad bigård. Tanken är att bina ska agera i svärm precis som riktiga bin.

Forskningen förväntas ge större förståelse för hur bin agerar i verkliga livet och öka kunskapen om svärmbeteende.

Dessutom finns planer på att försöka använda robotbin till riktig pollinering. Just pollinering är ett svärmbeteende som forskare vill ha större kunskap om.

Vad robotbina dock inte kommer ha är en gadd att stickas med, skriver Harvard i ett pressmeddelande.  


"Ett litet robotbi tillverkat av titan och plast ska bli lika flitigt och lika bra på pollinering som ett riktigt bi. Det hoppas amerikanska forskare på Harvarduniversitetet som har utvecklat en tidig version av en sådan robot.

Robotbin kan möjligen vara ett komplement till levande bin, men de kan aldrig ersätta dem fullt ut, skriver The Guardian.
”Vi borde hellre hitta en lösning på varför bin och andra pollinerar dör (genom att förbättra och öka utfodring och den naturliga miljön samt minska användningen av bekämpningsmedel) snarare än att sätta vårt hopp till att ingenjörer ska hitta konstgjorda alternativ. Ekosystemet byggs upp av miljoner noga balanserade interaktioner. Vi kan inte återskapa det med robotbin,” skriver tidningen.
"


 

Hmmm.


 Kommentar: Där bin inte kan leva längre 2080??
http://andersbigardar.se/contacts/
Klicka på Biet och Surra med Anders


/Anders Jacobsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar