lördag 15 oktober 2016

Olofsbergs Fruktodling pollineras av Anders Bigårdars honungsbin och de ger sen honung från den egna fruktdolingen
Anders Bigårdars pollinering med bin och om honung på Olofsberg, Kivik.

I den äldsta fruktträdgården på Olofsbergs Fruktodling
får trädkronorna breda ut sig och ta plats
Varje år i maj månad åker vi med våra honungsbin till Olofsberg Kivik, där de pollinerar fruktodlingen. Bisamhällena sättes ut, på i förväg noga planerade platser, för det bästa resultatet. Lite justeringar sker mellan åren av placeringarna av vandringsbikuporna för att ytterligare förbättra resultatet.
Efter pollineringsuppdraget, vilken vi är tacksamma för, och som kan vara mellan 4 och upp till 6 veckor ibland, skickar vi all den honung, från den nektar som bina samlat på Olofsbergs Fruktodling direkt till Per som säljer honungen i 500g burkar. Per säger "den är god och eftertraktad".
Våra honungsbin är friska, viktigast, och vårdas av oss ömt och helt utan läkemedel, såklart. Det är för oss helt främmande att göra på något annat sätt, än att ha en sådan naturlig biodling. Förresten vi vet inte ens hur man gör det. Jo, vi känner till det men gör inte sålunda. 
Köp Honung i butiken på Olofsbergs Fruktodling.
Kan det bli bättre ekologisk honung med nektar från fruktträden på Olofsbergs Fruktodling.

Olofsbergs Fruktodling

I hjärtat av Österlens fruktträdgård, nära havet och Stenshuvud, finner Du den vackra och anrika Olofsbergs Fruktodling, anlagd 1906, och med många diplom för god kvalitet. Försäljning sker direkt vid odlingen och Du hittar här det största urvalet och många av de gamla fina sorterna av äpplen, päron och plommon samt hallon och körsbär.
Olofsbergs

Per Olof Grytzell vid sin välsköta ekologiska fruktodling
De har plockat äpple, päron, hallon och plommon på Olofsbergs fruktodling med utsikt över Hanöbukten. Per är fjärde generationen Grytzell. Josef Grytzell planterade de första träden 1906. Men det var svärfadern, Olof Cederholm, som både finansierade och gav namn åt företaget. Och sen har släktnamnet Olof förts vidare. Liksom traditionen att äta havregröt med äppelmos varje morgon.

Guldäpple har tilldelats fruktodlare Per Olof Grytzell i Kivik. Ett brinnande intresse för äpplen och dess mångfald gör honom till vinnare av guldäpplet. Under äppelmarknaden utdelades priset av Uno Levinsson från Äpplets hus. Motivering:
"Genom sin småskaliga produktion av ekologisk och närodlad frukt tar Per Olof Grytzell till vara på kulturarvet och presenterar i Olofsbergs fruktodling en unik skatt av olika äppelsorter."
Här finns ett 60-tal sorter, bland annat Cox Orange, Aroma, Ingrid Marie, Cortland, Mutsu och Kim.
Per Olof Grytzell är fjärde generationen Grytzell på Olofsberg.
- Jag har alltid gått i mina förfäders fotspår. De ska därför ha en del av äran, tycker Per Olof, som försöker förvalta arvet så gott han kan.
Han har behållit en del gamla sorter, eftersom dessa uppskattas av gårdsbutikens kunder.
Odlingen ger cirka 60 - 80 ton frukt per år. En mindre del äpplen och päron säljs i gårdsbutiken. Per Olof Grytzell har en ekologisk inriktning på odlingen.
I träden hänger han upp dofttrådar, som luktar äppleväklarhona. Hanarna dras till dessa, men blir förvirrade när de inte hittar honorna. Då blir det följaktligen ingen parning, och därmed inga ägg och larver som skadar frukten.
- Vi är åtta odlare i landet som använder denna metod, som kostar cirka 10 000 kronor per år. Det är fyra gånger mer än kemisk bekämpning. Men det är skönt att slippa giftet, vilket är bra både för arbetsmiljön och kunderna, förklarar Per Olof Grytzell. Han använder flera ekologiska bekämpningsmedel, exempelvis svavel mot skorv och mjöldagg, samt baciller mot fjärilslarver.
- Jag odlar gärna ekologiska sorter som är skorvresistenta, säger Per Olof och nämner äppelsorterna Rubinola och Frida.

Kort om äpplen

Äpplets fem i topp:
1. Ingrid Marie
2. Aroma
3. Discovery
4. Cox Orange
5. Gravensteiner
80 procent av landets äppelarealer ligger i Skåne. 90 procent av päronodlingen.
Två äpplen om dagen sänker kolesterolhalten med tio procent. / Källa EU:s forskningsprojekt Isafruit
Det längsta sammanhängande äppelskal som någon skalat är 53 meter. Det tog nästan 12 timmar och rekordet slogs i USA.
Världens största äpple vägde 1,43 kilo och plockades i USA 1992.
Sveriges största äpple plockades av Henrik och Birgitta Björklund på Östangård utanför Malmö 1990. Det vägde 735 gram och var av sorten Bramley.
Äpplets näringsinnehåll per 100 g
Kalorier: 56 kcal. Protein: 0.3 g. Fett: 0.1 g. Kolhydrater: 12.4 g
Trojanska kriget startade med att tvedräktens gudinna Eris kastade in ett stridsäpple bland gästerna på bröllopet mellan Peleus och Tetis. Åtföljt av texten: till den skönaste.
Äppelgudinnan Pomona ger fruktbarhet och evigt liv.
Engelsmännen dricker inte bara öl på puben. De konsumerar nästan lika mycket cider.
Kronprins Gustaf Adolf blev bjuden på ett glas nypressad Gravensteiner och gjorde det till sin livdryck och ska ha sagt: ”Jag nyttjar bara två drycker, citronvatten och äppelmust från Kivik.”
Över 1000 äppelsorter odlas i världen.http://andersbigardar.se/contacts/
Klicka på Biet och Surra med Anders
 


Källa, bla: http://www.hd.se/2011-09-17/det-skanska-appelriket-vaxer 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar